Over Oskam

Oskam is een gepassioneerd familiebedrijf en ontwikkelt en fabriceert al meer dan 25 jaar kleine mobiele machines voor de productie van leemstenen.

Geschiedenis

Oskam is een gepassioneerd familiebedrijf en ontwikkelt al meer dan 25 jaar kleine mobiele machines voor de productie van leemstenen. Dit vanuit de overtuiging dat het mogelijk is om op veel plaatsen aan de dringende behoefte aan comfortabele huizen te voldoen, gebruikmakend van lokaal aanwezige materialen en met respect voor de aarde.

Vanaf het begin zijn leemstenen, leemstuc, leemmortel en vloerenleem geproduceerd voor de Europese markt. Hieruit voortgekomen is een set machines voor kleinschalige commerciële productie van deze leemproducten. Ook is inmiddels veel ervaring opgedaan bij het produceren op locatie met de meest uiteenlopende leemsoorten wereldwijd.

Samen voor een betere wereld

Advies

Wilt u graag meer weten over de natuurlijke leemproducten of de machines?

U bent van harte welkom bij ons filiaal in Lekkerkerk of Emmen voor vrijblijvend advies of neem via de mail of online contact met ons op. Bij Oskam staat persoonlijk aandacht voor de klant voorop (bezoek op afspraak).

Jurriaan van Stigt, partner LEVS architects

Ergens rond 1995 ontmoette ik Rokus voor het eerst. Na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990 was er in het westen veel motivatie om bij te dragen aan een nieuwe samenleving.
Altijd meedenkend, ontwikkelend, testend en helemaal in voor “learning by doing” ging er uiteindelijk in 2007 de eerste mobile machine naar Mali, de mobiele steenfabriek die Oskam speciaal ontwikkelde. De machine draait nog steeds en heeft inmiddels meer dan twee miljoen stenen geproduceerd. Over de jaren hebben we samen tal van verbeteringen in de machines aangebracht. Onze kennis over het maken van de mengsels, het testen van stenen en het bouwen komen allemaal samen in de trainingsprogramma’s de we hebben ontwikkeld. Al met al durf ik dus wel te zeggen: Oskam verkoopt niet zomaar een (geweldige) machine, en zeker niet zomaar een (prachtig) verhaal, Oskam zorgt ervoor dat een complete mobiele fabriek ter plaatse in beweging komt en dat ze blijft draaien.

Ivan Ferrario, TNO

OSKAM is een zeer professioneel en gastvrij bedrijf dat echt gedreven wordt door de wil om een positieve impact te hebben op ontwikkelingslanden en om uitstekende producten te leveren voor de Nederlandse en Europese markt.
Rokus, de eigenaar, heeft een behoorlijk uitgebreide ervaring in het vak van Compressed Earth Blocks, zowel met het materiaal als vanuit het oogpunt van machineontwerp en productie. Zijn ervaring is concreet ontwikkeld in het veld over de hele wereld en stelt hem in staat om zeer betrouwbare machines te ontwerpen en produceren voor uitdagende en gevarieerde omgevingen. De prijs-kwaliteitverhouding van de machines van OSKAM is zeer hoog en houdt rekening met de beperkte beschikbare middelen in ontwikkelingslanden en levert tegelijkertijd betrouwbare machines op de lange termijn.
Het komt erop neer dat het een zeer betrouwbaar en bekwaam bedrijf is waar het ook prettig mee is om mee samen te werken en dat ik ten zeerste aanbeveel.

Erik Vermue, eigenaar Nieuwe Muren

Sinds meer dan twintig jaar werk ik samen met de firma Oskam. In de twintig jaar heeft de firma Oskam zich ontwikkelt tot een toonaangevende leverancier van leemproducten. Met een eigen productielocatie in Nederland, levert Oskam kwaliteitsleem van eigen bodem. Daarnaast levert Oskam een mooi finishproduct van een Zwitserse producent.
Het bedrijf kan deze hoge kwaliteit leveren door constant de productie te blijven monitoren op kwaliteit van grondstoffen tot eindproduct.
Daarnaast ken ik de firma als een innovatie producent van machines voor de verwerking en bewerking van leemaarde. De afzetmarkt is voornamelijk in de zgn 'derde' wereld, waar Oskam inmiddels zijn sporen heeft verdiend als gelijkwaardige partner voor de ontwikkeling van lokale productie-units die ten goede komen van de bevolking. Een onbaatzuchtig bedrijf dat daadwerkelijk een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de lokale economie.