Kenmerken Leemproducten

Leem is een grondsoort die over grote delen van de wereld te vinden is. Het is een anorganische grondsoort en kent verschillende toepassingen. Oskam biedt leem aan die geschikt is voor het maken van bouwmateriaal.

“Oskam leem is volledig afkomstig van Nederlandse bodem”

Leem is een soort grond die over grote delen van de wereld te vinden is. Het is een anorganische grondsoort en kent verschillende toepassingen. Oskam biedt leem aan die geschikt is voor het maken van bouwmateriaal. Er is ook leem voor het afdichten van bijvoorbeeld vijvers of beekbeddingen.

De leem van Oskam is afkomstig uit Emmen en stamt af uit de laatste ijstijd.
Lokaal wordt de leem gewonnen uit wegenaanleg of bouwputten, Oskam koopt deze leem op en verwerkt de leem tot stucmateriaal, mortel of stenen op een duurzame manier.

De leem uit Emmen is een zogenaamde keileem die bestaat uit klei, zilt, zand en stenen. De leem wordt niet bewerkt met verhitting en dus blijft de kwaliteit die leem bezit behouden in de producten. Anders dan bijvoorbeeld baksteen waar de klei wordt verhit en dus anders van samenstelling wordt. Door de onveranderde kwaliteit is leem in staat een gezond binnenklimaat te helpen bevorderen, zonder dat allerlei technische installaties nodig zijn.
Ook zorgt dit ervoor dat de leemproducten makkelijk te hergebruiken zijn.

Wat voor toepassingen zijn er met leem?
Leemstenen:
Geperste bouwstenen geschikt voor toepassing in dragende en niet dragende muren, accumulerende muren, warmtemuren en fin ovens.
Leemstuc:
Een mooi gepulveriseerd mengsel met een bruine kleur als basis laag. Ook verkrijgbaar met een vezel (hennep of stro) om het mengsel mechanisch te versterken. Goed toe te passen op bijna alle ondergronden.
Leemmortel:
Hetzelfde materiaal als leemstuc, maar dan gemengd met grover zand. Te gebruiken als metselmortel.
Leemfinish:
Een divers assortiment natuurlijke tinten als afwerklaag over de bruine leemstuc. De maximale dikte is 3mm. Denk bijvoorbeeld aan onze mooie Dante Wit of Canetti Grijs.
Leemverf:
Toe te passen op bijna elke ondergrond (gips, leemstuc etc.). Verkrijgbaar in meer dan 50 kleuren zoals Wedgewood Green of Tiramisu. De leemverf kan worden afgewerkt met een beschermlaag tegen vlekken.

De kwaliteiten van leem zijn onder andere:
1.Reguleren luchtvochtigheid
Leem kan tot tien keer zoveel vocht uit een ruimte opnemen als bijvoorbeeld materialen als baksteen. Ook kan leem het vocht weer terug de ruimte in brengen wanneer dat nodig is.

2.Warmte accumulerend
Leem slaat de warmte op van zonlicht of verwarming en houdt deze gedurende lange tijd vast, zodat in bijvoorbeeld muurverwarming een zeer aangenaam gevoel ontstaat in de ruimte. In een mediterraan klimaat functioneert de leem zoals koeling overdag en als verwarming gedurende de nacht. De leem staat de warmte geleidelijk weer af.

3.Goede Akoestiek
Een dikke laag leem heeft een hoog absorptie vermogen. Hierdoor wordt de nagalm in de kamer “gebroken”.

4.Geen gif
Leem is een 100% natuurlijk materiaal, het irriteert niet op de huid en heeft geen stinkende geur. De leemresten hoeven niet gedeponeerd te worden bij het Chemisch Afval maar kan zo worden verstrooid bijvoorbeeld over de tuin.

5.Geen afval
Leem geeft nauwelijks afval. Het kan volledig worden hergebruikt zonder extra energiekosten.

6.Watervast door kalk
Leem wordt watervast door het te mengen met kalk.

7.Zacht
Leem is een relatief zacht materiaal, het is daarom niet geschikt om overal toe te passen. Leem kan met natuurlijk materiaal wel hard gemaakt worden.

Geïnteresseerd?

Bekijk ons productoverzicht hier. Of huur een kleurenstaal of bestel proefmonster, dit kan door contact met ons op te nemen. Met meer dan 30 jaar ervaring geven wij u graag en vrijblijvend professioneel advies.