Gebouw gemaakt van leemstenen

Leemfinish

Natuurlijke kleuren Leemfinish voor duurzame muurafwerking binnen

Natuurlijke kleuren Leemfinish voor duurzame muurafwerking binnen

Ooit gedacht aan een duurzame muurafwerking binnenshuis met milieuvriendelijke leemfinish? Deze vorm van muurafwerking is kleur en stuc in één en verkrijgbaar in verschillende mooie zand kleuren. Leemfinish uit natuurlijke grondstoffen is een uniek product en zeer praktisch in gebruik. Wat leemfinish precies is en hoe je het gebruikt lees je hier.

Wat is leemfinish?
Wanneer je een muur van basisleem graag afgewerkt ziet in een mooie andere kleur, kun je kiezen voor leemfinish uit natuurlijke grondstoffen als toplaag. Dit product is stuc én kleur in één en beschikt over vocht- en warmteregulerende eigenschappen, met als voordeel dat het koelte geeft in de zomer, en warmte in de winter. Ook een groot voordeel van het gebruik van milieuvriendelijke leemfinish bij de afwerking van de muren, is dat het de akoestiek binnenshuis ten goede komt.

Leemfinish uit natuurlijke grondstoffen
Milieuvriendelijke leemfinish bestaat uit verschillende soorten zand en gekleurde klei en bevat geen chemische kleurpigmenten of toevoegingen. Het product is gezond voor mens én natuur. Omdat leemfinish uit natuurlijke grondstoffen bestaat, veroorzaakt dit product, in tegenstelling tot de meeste bouwproducten, geen irritatie aan de luchtwegen of huid.

Toepassing van leemfinish
Leemfinish is praktisch in gebruik en kan worden toegepast als afwerking van muren binnenshuis. Leemfinish kan aangebracht worden op een vlakke ondergrond, zoals gipsplaten of andere “behangklare” wanden. Het kan ook dienen als afwerklaag voor basisleem. Voor een optimale warmte- en vochtregulerende werking heb je een basisleem ondergrond nodig van 1,5 tot 3 cm. Hierover kun je een dunne laag van 2 tot 3 mm leemfinish aanbrengen. Wordt de milieuvriendelijke leemfinish aangebracht op een glad gepleisterde wand? Dan is een dikte van 3 mm wenselijk. Bij een wand waar nog schuurwerk gaat plaatsvinden is een dikte van 2 mm geschikt.

Leemfinish is eenvoudig aan te brengen. Of je nu professionele stukadoor of handige thuisklusser bent: je hebt er weinig spullen voor nodig om tot een mooi resultaat te komen: leemfinish, basis leemstuc en een stuc spaantje. Je mengt de leemfinish met water en blijft net zo lang roeren tot er een homogene massa ontstaat. Bevochtig de ondergrond voordat je de leemfinish aanbrengt. Hiermee voorkom je vermenging met stofdeeltjes.

Verschillende leemfinish kleuren
Het product is beschikbaar in diverse leemfinish kleuren in mooie aardetinten. Veel voorkomende leemfinish kleuren zijn:

  • Wit
  • Grijs
  • Oranje
  • Rood
  • Groen
  • Bruin
  • Oker
    Vaak kunnen deze milieuvriendelijke leemfinish kleuren gemengd worden. Onderling of door toevoeging van pigment.