BEKKASINEN HOUTKACHEL - PRODUCTINFORMATIE

De BEKKASINEN houtkachel is in Scandinavië beroemd maar in Nederland nauwelijks bekend. Het is een kachel zonder fratsen, indertijd door de Deense Heidemij tot in details ontworpen met het oog op een korte opwarmingstijd en hoog rendement. Op één vulling blijft de BEKKASINEN met gemak twaalf uur branden.

 

BEKKASINEN is dubbelwandig en vervaardigd uit plaatstaal. De kachel is ovaal van vorm en gemonteerd op drie poten. Bovenop bevinden zich de luchtregelschroef, het vulgat en het gat voor de rookgasafvoer. Doordat de luchtopening bovenop geplaatst is, leent de BEKKASINEN zich ook uitstekend voor het stoken van zaagsel en houtkrullen.

Een aanwezige aslaag zorgt voor de isolatie naar onderen toe. Een rooster, asla of stenen zijn niet nodig. Afhankelijk van de gestookte houtsoort behoeft de as slechts twee tot vier keer per jaar uitgeschept te worden.

Het hoge rendement van maximaal 80%, wordt verkregen door de horizontale plaatsing van het hout, waar de lucht alleen van bovenaf langs gevoerd wordt, door de ovale vorm, en door een uitstekende luchtdichtheid.

Alleen de delen die ten opzichte van elkaar beweegbaar zijn, zijn van gietijzer: vulgat deksel, regelschroef en de ringen waar deze in vallen. De ring rond het vulgat is conisch afgedraaid, en zowel geschroefd als geklonken aan de stalen bovenplaat bevestigd.

De korte opwarmingstijd van de te verwarmen ruimte is vooral te danken aan de dubbele wand die voor een zeer goede convectie zorgt, maar ook aan het materiaal: plaatstaal in plaats van dik gietijzer, en natuurlijk aan het feit dat hout bij voldoende zuurstoftoevoer snel fel brandt.

De pijpen van de BEKKASINEN worden van bovenaf in elkaar geschoven, zodat eventuele condens aan de binnenkant van de pijp blijft. Een goed geïsoleerde, eventueel dubbelwandige, schoorsteen is aan te bevelen ter voorkoming van te veel aanslag in de schoorsteen.

BEKKASINEN wordt gefabriceerd in vier maten. De meest gangbare is de nummer 3 met een inhoud van 60 liter. Deze is geschikt voor de verwarming van huiskamers tot ongeveer 45 vierkante meter.

De kachel wordt geleverd met een vuurkoord, pook, asschepje, magnetische pijpthermometer en een tube kachelzwart. Extra leverbaar zijn een vlakke kookplaat, de kachelpijpen, diverse modellen bochten, muurbussen met kraag en verschillende maten ovale grondplaten.

Door de simpele vormgeving is deze Deense houtkachel als meubel makkelijk in verschillende interieurs in te passen.

Doordat de luchtopening bovenop geplaatst is, leent de BEKKASINEN zich ook uitstekend voor het stoken van zaagsel en houtkrullen.

 

 

 

BEKKASINEN NR. 1 2 3 4
kW   10-20 8-15  3-8 2-5
Kamerinhoud m³ uitgaande van kamertemperatuur    400   375 140 100
Gewicht in kg      67 55 33   23
             
De BEKKASINEN houtkachel is CE gekeurd volgens de norm EN 13240:2001 en EN13240 A2:2004,  ook voor continue gebruik.

 

 
 
www.kwartsenco.nl
www.inekevanderblom.nl
www.houtkachels.nl
www.wood-flame.nl 
www.deklinkhamer.nl
www.broucke.be